Ήλιος & Δέρμα

  Show all

  Ήλιος & Δέρμα

  image001

  Δυο από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χώρας μας που την κάνουν περιζήτητο τουριστικό προορισμό είναι ο ήλιος και η θάλασσα. Ο ζωοδότης ήλιος, που τόσο πολύτιμος είναι για τη ζωή στον πλανήτη μας, είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματός μας (μέσω της παραγωγής της βιταμίνης D) και για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητές του, αλλά, παράλληλα, είναι και πολύ επικίνδυνος, όταν γίνεται αλόγιστη χρήση του.

  Η υπεριώδης ακτινοβολία, ένα τμήμα του αόρατου φάσματος του ηλιακού φωτός, ευθύνεται για μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει στο ανθρώπινο δέρμα, αν δεν γίνει σωστή χρήση της.

  Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι το ηλιακό έγκαυμα που προκαλείται κυρίως από τη UVB ακτινοβολία και συνιστάται σε ερύθημα (κοκκίνισμα), πόνο, κνησμό, αίσθημα τάσης και εμφάνιση φυσαλίδων στο δέρμα. Ξεκινάει 6 ώρες μετά την έκθεση και κορυφώνεται στο 12ωρο.

  Μια άλλη μεγάλη κατηγορία δερματικών παθήσεων που επιδεινώνονται με τον ήλιο είναι οι φωτοδερματοπάθειες. Αυτές διακρίνονται σε ιδιοπαθή, με σημαντικότερο εκπρόσωπο το πολύμορφο εκ φωτός εξάνθημα, τις φωταοφικές και τις φωτοαλλεργικές αντιδράσεις.

  Η φωτογήρανση, επίσης, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που οφείλεται σε συνεχή και αλόγιστη έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Το δέρμα γίνεται τραχύ, ρυτιδωμένο, χαλαρό, εμφανίζει δυσχρωμίες και ηλιακές υπερκερατώσεις και ελάστωση.

  Η πιο σημαντική όμως και επικίνδυνη αλλοίωση του δέρματος που οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο είναι τα καρκινώματα. Πιο συχνός εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας των βλαβών είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Πρόκειται για καρκίνο του δέρματος, χαμηλής σχετικά κακοήθειας, που εμφανίζεται συνήθως στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές και εξαρτάται από τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
  image003

  Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο δεύτερος σε σειρά, πιο συνηθισμένος καρκίνος του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων και των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Συνήθως προσβάλλονται άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και μάτια, αλλά οποιοσδήποτε με ιστορικό μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο μπορεί να αποτελέσει υποψήφιο ασθενή.

  Μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς είναι πιθανόν να παρουσιάσουν τραχιές βλάβες στο ηλιοεκτεθειμένο δέρμα τους και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για προκαρκινωματώδεις καταστάσεις, που ονομάζονται ακτινικές υπερκερατώσεις και χρήζουν αντιμετώπισης.

  Όταν αυτού του είδους οι βλάβες εμφανιστούν στο χείλος (συνήθως στο κάτω: ακτινική χειλίτιδα) ή στους βλεννογόνους (στόμα ή γεννητικά όργανα: λευκοπλάκια), τότε αποτελούν αρκετά πιο επιθετικές μορφές των παραπάνω αλλοιώσεων, εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

  Η τρίτη συχνότερη, αλλά σημαντικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, συνήθως προσβάλλει άτομα νεαρής ηλικίας. Εμφανίζεται συνήθως στα καλυπτόμενα μέρη του σώματος. Πιο πιθανόν να νοσήσουν είναι τα άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, άτομα με φακίδες τα οποία συνήθως καίγονται μετά την πρώτη έκθεσή τους στον ήλιο.

  Ένας μεγάλος αριθμός μελανωμάτων προκύπτει μετά από μετάλλαξη προϋπαρχόντων σπίλων. Μπορούν όμως να εμφανιστούν και σε υγιές δέρμα, στο οποίο δεν προϋπήρχε σπίλος.

  image004
  Πρόκειται για τον πλέον κακοήθη καρκίνο του δέρματος, αλλά κι έναν από τους πιο κακοήθεις όγκους γενικά. Μπορεί να διασπαρθεί σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει πολύ γρήγορα στο θάνατο. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος.

  wpengine
  This is the "wpengine" admin user that our staff uses to gain access to your admin area to provide support and troubleshooting. It can only be accessed by a button in our secure log that auto generates a password and dumps that password after the staff member has logged in. We have taken extreme measures to ensure that our own user is not going to be misused to harm any of our clients sites.